קידום ערכי הקהילתיות בפרויקטים של התחדשות עירונית ובניית החוסן החברתי בישראל
הייחודיות החברתית שלנו טמונה בתחושת האחריות החברתית העומדת לנגד עינינו והיא זו אשר מכתיבה את צעדינו. אנו חברה מיוחדת בנוף הישראלי, כחברה המקדמת התחדשות עירונית, המעניקה ליווי מקצועי לתמ"א 38 ופינוי בינוי ודיור בר השגה לזוגות צעירים בפרויקטים של התחדשות עירונית, יש לנו בשורה מעניינת ומי שמכיר בערכה כנראה גם ראוי לה.
ציון החדשה - התחדשות עירונית וחברתית הבינה כמו רבים אחרים את הפוטנציאל הכלכלי של פרויקטים בתחום תמ"א 38 ופינוי בינוי, עם זאת בניגוד לאחרים, בציון החדשה - התחדשות עירונית וחברתית הבנו דבר נוסף: פוטנציאל להתחדשות חברתית!
אנו מאמינים כי אפשר לשלב תוך כדי ההתחדשות העירונית את ההתחדשות החברתית.
החברה מאמינה כי בתהליכי התחדשות עירונית קיימת הזדמנות פז לקדם גם התחדשות חברתית באמצעות עידוד הדיירים לאימוץ ולמעבר לאורח חיים קהילתי בכדי שאיכות החיים שלהם תהיה גבוהה יותר, כל זאת לצד העלייה שלהם ברמת החיים לאור השבחת נכסיהם באמצעות ביצוע פרויקט תמ"א 38 או פינוי בינוי.
מהי התחדשות חברתית?
הרעיון המרכזי ומהותו: לעודד דיירים, שכיום הינם קבוצות אקראיות של תושבים המתגוררים במקרה זה לצד זה, למעבר ולאימוץ של אורח חיים קהילתי. כל זאת, תוך ליווי צמוד של מלווה קהילה עד ליצירת קהילה עם מאפיינים של חיי קהילה בעלי ערכים של קיימות והמשכיות, אשר יעניקו להם איכות חיים טובה יותר.
ציון החדשה מעניקה הזדמנות להתחיל תהליך חברתי של בניית קהילה. אם אתם מעוניינים להפוך מאוסף אנשים הגרים במקרה באותו בניין לקהילה מגובשת בעלת ערכים משותפים המקדמים חיי קהילה פוריים המעצימים את איכות חייכם, אנו מציעים לכם תהליך ייחודי ומעניין ללא עלות ובחינם לחלוטין אשר בסופו תהפכו לקהילה ופתאום תגלו שהשכנים שלכם הם יותר מסתם שכנים.
תהליך בניית הקהילה הוא תהליך חווייתי ומעצים כאשר בקצה התהליך יתברר לכם עד כמה כוחכם הוא בהיותכם מאוחדים תחת ערכים קהילתיים משותפים. כקהילה תבינו את המשמעות האמיתית של לחיות אחד עם השני ולא רק אחד ליד השני.
על-פי מחקר של אוני' הרווארד שנערך במשך כ-75 שנים ועודנו נמשך, הם מצאו את העובדה הבאה לגבי איכות החיים: אנשים שיש להם יחסים חברתיים טובים, חייהם יותר מאושרים והם יותר בריאים. התחדשות חברתית בהחלט יכולה לתת ערך מוסף ומשמעותי לחייהם של דיירים אשר בוחרים להיכנס למסלול של התחדשות חברתית לצד פרויקט התחדשות עירונית.
המסקנה ברורה:
התחדשות חברתית בהחלט יכולה לתת לכם ערך מוסף ומשמעותי לחייכם!
כיצד ואיך?
מטרת העל שלנו
התחדשות חברתית זו תכנית להשפעה רחבה ועמוקה על החברה הישראלית, תוך שיפור איכות החיים בתחום הדיור כאמצעי משמעותי, כל זאת באמצעות בניית מודל חברתי ייחודי למקסום תכניות תמ"א 38 ופינוי בינוי המטיבה עם האזרח ועדיפה למדינה.
בהנחת הבסיס שלנו טמונה האמונה, כי הקמתן של קהילות הטרוגניות הינו מענה הולם לפערים בין אוכלוסיות שונות בחברה. שכן הקמתן של קהילות כאלו מקדם ומעודד השתלבות מקסימלית על ידי יצירת וחיזוק ערכי קהילתיות. כל זאת, מתוך רצון ובחירה מודעת של הדיירים השותפים להקמת קהילתם. אנו מאמינים כי, קהילות הטרוגניות מגובשות וחזקות הן ערך רב עוצמה לחוסנה החברתי של מדינת ישראל. לאור בחינה מעמיקה, מצאנו, כי תחום ההתחדשות העירונית יכול להוות פלטפורמה מצוינת על מנת לקדם את החברה הישראלית בהיבט של צמצום הניכור בין האוכלוסיות המרכיבות את החברה הישראלית.
ובמשפט אחד אנו אומרים כי: מפסיקים לחיות אחד ליד השני ומתחילים לחיות אחד עם השני.
התכנית נוסדה על מנת להעניק לכם, אזרחים טובים והגונים, את היכולת להפוך מקבוצת אנשים הגרים במקרה אחד ליד השני לקבוצת אנשים החיים אחד עם השני, מתוך בחירה מודעת. אם כן, מטרתנו הינה לסייע בעדכם לבנות את עצמכם כקהילה חזקה ומגובשת אשר תעניק לכם כוח ואיכות חיים מעבר למה שאתם יכולים לשער כיום.
לקהילה יש כוח מיוחד שחבוי בתוך תחושת האחווה, הערבות ההדדית ובתוך תחושת "ביחד" מיוחדת. בוודאי יצא לכם להרגיש מתישהו תחושה של התרוממות הרוח כאשר נכחתם באירועים לאומיים, או אפילו באירועי גיבוש בעבודה או באירועים משפחתיים, כאשר יש באוויר מין הרגשה מיוחדת של שמחה וחדווה – ובכן זה בדיוק מה שמרגישה קהילה מאוחדת.
התחדשות חברתית יכולה לשמש כל אדם החפץ לקדם את בנייתה של קהילה מגובשת באזור בו הוא גר, אנו דוגלים בהקמתן של קהילות עירוניות הטרוגניות המכילות את מגוון האוכלוסייה ומשלבות בתוכן את כל מי שחפץ להיות חלק מאותה קהילה, כל זאת מבלי לאבד את ייחודיותו התרבותית או הדתית או כל סממן זהות ייחודי אחר אשר חשוב לנושא אותה זהות.
למעשה אנו פשוט רוצים שבני אדם יחיו בפשטות זה לצד זה, אך מתוך בחירה ושליטה בגורלם ובסביבתם ולא מתוך תחושת עול ואמונה כי גורלם נחרץ בידי המציאות – המציאות הינה מה שאתם בוחרים לעשותה כמציאות.
תמיד יש אפשרות בחירה – תבחרו במה שעושה טוב, לחיות כקהילה מגובשת זה טוב. ואפילו טוב מאוד!
אבני דרך בבניית הקהילה:
מודל דינאמי ופתוח המותאם לכל קהילה על-פי צרכיה
ביצוע מיפוי שכונתי / קהילתי.
1
התכנסות והגדרת ערכי ליבה משותפים.
2
אבחון ובירור של תחומי עניין משותפים.
3
קביעת תקנון קהילה / רוח קהילה / "עשרות הדיברות" של הקהילה, בהתאם לערכים המשותפים.
4
הגדרת פעילויות משותפות על רצף הזמן – פעילויות החוזרות על עצמן בנקודות זמן קבועות. לכל פעילות יש זיקה וקשר ישיר לערכים ולתחומי העניין המשותפים ולתקנון הקהילה.
5
שיח קבוצתי על הדרכים בהם ניתן לייצר מרחב קהילתי לקידום יוזמות המחזקות את יחסי הקרבה והאחווה בין חברי הקהילה.
6
הגדרת תפקידים וחלוקת אחריות בין חברי הקהילה לשם מימוש ויישום של חיי הקהילה בהתאם לערכים, תקנון, פעילויות שהוגדרו ונקבעו על-ידי חברי הקהילה.
7
קביעת מנגנוני פיקוח, בקרה וייעול חיי הקהילה.
8
סיכום התהליך.